Шта су Еко-школе?

Еко-школе подразумевају мрежу школа и образовних установа које имају за циљ да управљају заштитом животне средине и образују младе за одрживи развој. Приступ који овај пројекат подржава је партиципативни приступ: комбинација учења и деловања, што чини овај пројекат идеалним за школе које желе да се упусте у осмишљен пут за побољшање животне средине како у школи и локалној заједници, тако и да утичу на животе младих људи, школског особља, породице, локалних власти и НВО.

Програм Еко-школе обухвата седам корака које школа мора усвојити. Кораци укључују формирање Одбора за Еко-школе чији је циљ да охрабри и управља програмом; израда плана и програма заштите животне средине за ученике који укључује практичне могућности да се побољша и оснажи школа и заједница; укључивљње садржаја из екологије у редован наставни план и програм; стално праћење и оцењивање стања животне средине. Процес укључује широк спектар заинтересованих страна, али су ученици кључни и они играју најважнију улогу.

Школе се процењују након извесног периода од учешћа и успешне школе се награђују зеленом заставом Еко-школе.

Пројекат Еко-школе има за циљ да повећа еколошку свест ученика, запослених и заједнице, да допринесе финансијским уштедама и јача везе школа-заједница. Поред тога, школе имају прилику да створе везе са другим школама, на националном и међународном нивоу, стварајући средства за културне размене, побољшање језика и размени идеја образовања за животну средину.

Наша школа је била заинтересована да учествује у овом пројекту, а званичну потврду пријаве школа је добила 13.фебруара 2015. године. Од тог датума школа преузима све потребне мере како би се обезбедило адекватно реализовање овог пројекта.

 

СВЕТСКИ ДАН ВОДА

Поводом  обележавања светског Дана  вода  22.марта 2016.год. позвани смо од стране Градске управе за заштиту животне средине да учествујемо са ученицима у мини ликовној колонији. Одазвали смо се радо позиву и кренули организованим превозом испред Општине.

Прво смо посетили брану Барје и њихов упошљеник нам је укратко испричао о изградњи бране и који значај она има за град Лесковац.

Затим смо отишли до фабрике  воде која се налази 5 км од бране у месту Горина. Упознали смо се са савременим микроскопима и опремом за обављање микробиолошких и хемијских анализа као и за откривање токсичних алги. Затим је уследило предавање на тему важност заштите вода.

Наши ученици су учествовали у мини ликовној колонији коју је предводио сликар Бата Анђелковић.Они су сликали на плочама на тему „Воде“  и том приликом су стекли додатно знање о вештини сликања.Учествовали су ученици осмог разреда Емилија Станисављевић, Кристина Илић, Војин Живковић и Матија Спасић.

Остали ученици наше школе су израдили паное на тему „ Како вода стиже до нас“ и „Како да штедимо воду“.

Координатор  Сања Стевановић

 

САТ ЗА НАШУ ПЛАНЕТУ 2016.

Сат за нашу планету је акција коју организује WWF-Светски фонд за природу десети пут по реду. Одржава се 19. марта у целом свету .

Ова акција нам показује да заједнички можемо зауставити уништавање планете, јер је на планети све више људи, а природних ресурса све мање и зато је неопходно да их ефикасно користимо. Свака искључена сијалица је битна, јер улива наду да је могуће променити климатске промене.

Градска управа за заштиту животне средине Града Лесковца је спровела ову акцију у градском парку, где су  се ученици осмог разреда ОШ „Вожд Карађорђе” из Лесковца придружили  паљењем свећица у облику броја 60 +  и скраћенице WWF. Такође смо се огласили и добрим порукама за уштеду енергије. Те вечери су била искључена светла на околним зградама и Музеју као и декоративна расвета у граду у периоду од 20.30h до 21.30h.  Активност је пропраћена и мини концертом бенда средњошколаца  и рециталом ученика.

 

 Светски дан Биодиверзитета

У оквиру програма Вип Екомотивације  ОШ „ Вожд Карађорђе ” из Лесковца обележила је Дан биодиверзитета постављањем  кућица и хранилица за врапце у школском дворишту.Због пораста броја сврака и голубова,врапци теже долазе до хране. Овим станарицама можемо помоћи постављањем хранилица и кућица за гнежђење, пажљивим планирањем и одржавањем зеленила, зимском прихраном.

Ученици седмог разреда  учествовали су у њиховој изради са својом предметном наставницом Слађаном Димитријевић а у постављању  истих учествовали су и  ученици четвртог разреда са својим учитељем Владом Милосављевић.

Координатор  Сања Стевановић