Основна школа „Вожд Карађорђе“ из Лесковца, која је овогодишњи организатор Светосавске недеље, одржала је данас трибину „Свети Сава са аспекта цркве и историчара“, у сали за научне скупове Народног музеја.

Трибини су присуствовали професори историје и српског језика, свештеници са Призренске богословије из Ниша, представници града, и ученици лесковачких школа.

Домаћин трибине која се ове године организује по први пут, био је професор историје у Основној школи „Вожд Карађорђе“ Бобан Крстић.

„Ми ћемо покушати данас да једном причом са више страна, осветлимо дело и стварање Светог Саве. Трибина је јавног карактера, могу да се укључе сви који су се припремили , који знају о овој теми. Имамо десетак говорника који су се посебно за ову прилику припремили, али и сви присутни могу да питају све што их интересује“, рекао је професор Крстић.

tribina_boban_krstic

Идеја о одржавању трибине родила се у новембру, а Крстић каже да су у организацији имали велику помоћ са стране.

„Када је кренула ова прича, почели смо да се окупљамо, и ево резултат је овде, препуна сала. Надам се једној живој и плодној дискусији о овом човеку“, додао је домаћин трибине Бобан Крстић.

Циљ трибине је да се са становишта друштвених наука,  као и са становишта цркве, прикаже један свеукупни поглед на личност, дело и стварање Светог Саве.