“ЗдравоРастимо” је део глобалне Nestlé иницијативе под називом Nestlé Healthy Kids Global Programme, који има за циљ едукацију ученика седмих разреда о важности правилне исхране и бављења физичком активношћу. На тај начин, ученици ће моћи да формирају своје ставове и понашања како би усвојили здраве навике живота, које ће бити од значаја за њихов живот и у каснијем периоду. Nestlé  „ЗдравоРастимо“ пројекат је први пут покренут у Србији 2011. године. У школској 2015/2016., 2017/2018. години у пројекат је било укључено 80 основних школа, око 6.000 ученика 7.разреда из 14 округа Србије, из преко 20 градова (Зрењанин, Кикинда, Сомбор, Сремска Митровица, Лозница, Трстеник, Нова Варош, Босилеград, Бујановац Ваљево, Смедерево, Крагујевац, Бор, Зајечар, Пријепоље, Нови Пазар, Ћуприја, Алексинац, Трстеник, Сремска Митровица, Крушевац, Каћ, Врање и Лесковац).

Пројекат је одобрен и има позитивно мишљење за реализацију од стране:

  1. Министартсва омладине и спорта Републике Србије,
  2. Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Едукативни материјали креирани су и усклађени са препорукама Инстутута за јавно здравље Србије ‘’Др Милан Јовановић Батут’’.

Пројекат реализује Савез за школски спорт Србије.

ГЛАВНИ ЦИЉЕВИ ПРОЈЕКТА СУ:

  • едукација ученика о здравим навикама у исхрани;
  • подстицање ученика на повећавање физичке активности.

ЦИЉНА ГРУПА:

  • ученици од 13 до 14 година (7. разред) – ученици ће бити обучени о здравим навикама у исхрани и подстакнути на бављење физичким активностима;
  • родитељи и околина – родитељи су ти који доносе одлуке о куповини, брину о исхрани ученика, као и о доручку ученика, породично окружење највише утиче на навике и понашање ученика;
  • школе – околина – школе учествују у пројету на начин којим пружају логистичку подршку у реализацији пројекта.

Пројекат ‘’ЗдравоРастимо’’ се састојао од едукације, активације и евалуације. Основна школа „Вожд Карађорђе“ је у наведеном периоду учествовала са преко 200 ученика 7.разреда. Након едукације, наставници су реализовали сва четири предавања у трајању од једног школског часа у свим одељењима седмих разреда (предавања су се одржала у сваком разреду посебно) у терминима изван редовне наставе, уз одобрење директора школе. Евалуација се спроводила пре и после едукације ученика. На првом часу, пре почетка првог предавања, ученици су попуњавали анонимни Анкетни упитник 1 (Шта знаш о исхрани). На последњем едукативном предавању, по завршетку предавања, ученици су одговарали на питања из Анкетног упитника 2. Резултати анкета су јавно објављени и медијски представљени.

У склопу пројекта било је спроведено такмичење школа у категоријама – знање, спорт и видео филм. Школе које су биле најбоље у наведеним категоријама освојиле су вредне  награде (зависно од категорије: лап-топ, спортску опрему или видео опрему). Након реализованог пројекта сваки ученик је добио мајицу ЗдравоРастимо и промо материјал о навикама здраве исхране. Наши ученици су стекли основна знања о побољшању квалитета живота путем исхране и физичке активности кроз спортска такмичења.

координатор пројекта,

др Александра Сибиновић